dissabte, 1 de novembre del 2014

ORIGENS DE LA FESTA DE LA CASTANYADA





Aquesta festa popular catalana, que se celebra per Tots Sants, Consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada. La beguda típica de la castanyada és el moscatell, com també és típic veure i comprar aquests productes a les parades de les castanyeres. 
 
Històricament prové d'una antiga festa ritual funerària. Per Tots Sants els campaners havien de tocar a difunts tota la nit per tal que ningú no s'oblidés de resar per les ànimes del purgatori i pels fidels difunts. 
 
A la mitjanit veïns i feligresos s'apropaven a l'església i compartien amb els campaners fruits secs, galetes, dolços i vi dolç. D'aquest origen se n'ha derivat La Castanyada, festa en la qual es consumeixen aquests dolços anomenats panellets i les castanyes cuites a la brasa amb carbó o al forn.
 
A Occitània també se celebra la castanyada, però no pas associada al dia de Tots Sants, sinó com una celebració o festa de la tardor. O també el Halloween dels països anglosaxons, cada cop més globalitzada o el Magosto de les terres asturianes, lleoneses i gallecs o el Samhain, el cap d'any celta. 
 
“Marrameu torra castanyes, a la voreta del foc. Ja n’hi peta una als morros, ja tenim Marrameu mort. Pica ben fort, ... pica ben fort. Que piques fusta, ... pica ben fort”.
 

FONT: GALITIC RECURSOS EDUCATIUS



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada